Dirigent

Home . Dirigent

Richard Meulendijk

36245050

Op 1 september 2014 is Richard met veel enthousiasme begonnen als dirigent van Tutti Frutti. Naast het dirigeren, dat hij vanachter de piano doet, voelt hij zich vooral de trainer/coach van het koor. Zo probeert hij al spelenderwijs de zangers en de club stap voor stap verder te brengen.

Hij is ook muzikaal leider van de Bop Follies in Nijmegen, docent/dirigent van het Swingend Koor op Muziekschool de Lindenberg in Nijmegen, dirigent van Popkoor Vivace in Groesbeek en van Gemengd Koor Con Amore in Someren-Eind.

Richard studeerde koordirectie bij Martien van Woerkum en Louis Buskens en solo-zang bij Frans Fiselier op het Fontys Conservatorium in Tilburg. Vanaf zijn kindertijd volgde hij pianolessen en later kwamen daar de zanglessen bij. Daarnaast volgde hij diverse cursussen in binnen- en buitenland, o.a. op het gebied van Zuid-Amerikaanse koormuziek en renaissance-zang.

Vanaf dat hij 17 was, is hij als pianist gaan begeleiden: kinder-en jongerenkoren, opera- en operettekoren, zangers en instrumentalisten. Ook op het conservatorium is hij vaak begeleider geweest van diverse zangers, zowel klassiek, musical en pop.

In de voorbije jaren is hij repetitor geweest van diverse opera-, operette-, musical- en andere muziektheater producties. Hij was muzikaal leider van diverse muziektheater/ musicalproducties op het conservatorium (zoals Grease) en bij diverse verenigingen. Daarnaast heeft hij in diverse muziektheaterproducties ook als solist gezongen en gespeeld.

Als dirigent heeft hij diverse koormuziekstijlen onder zijn hoede gehad, zoals opera, operette, kerkmuziek, renaissance/barok-kamerkoren/ensembles, pop-, musical-, vocal-jazz- en close-harmony koren en ensembles.

De laatste jaren heeft hij zich ook toegelegd op het geven van workshops voor koren en koorzang (zangtechniek, ademhaling, theorie/noten-lezen, interpretatie en repertoirekeuze).

Op het Fontys Conservatorium is hij 5 jaar verbonden geweest aan de organisatie als uitvoerend producent van de grote muziekproducties van de instrumentale en vocale afdelingen.